22.06.2021

Mange, især kvinder og ældre, har vedvarende symptomer. Primært i form af nedsat smags- og lugtesans, selv efter relativt milde Covid-19 forløb uden indlæggelse. Det viser et nyt forskningsresultat fra Hospitalsenheden Vest, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Langt de fleste, der bliver syge på grund af Covid-19 får milde symptomer og bliver raske igen i løbet af to til tre uger. 

Overraskende mange med vedvarende symptomer efter milde Covid-19 forløb

Nu har det vist sig, at forekomsten af langvarig nedsat smags- og lugtesans er stærkt øget hos patienter med mild Covid-19 sygdom, som ikke krævede hospitalsindlæggelse. Det samme mønster tegner sig for åndenød, men noget tyder på, det berører langt færre.

Desuden er der noget, der tyder på, at kvinder og ældre personer er mere modtagelige for at udvikle langvarige COVID-19 symptomer. 

Det viser resultatet af en ny undersøgelse fra de arbejdsmedicinske klinikker ved Hospitalsenheden Vest og Aarhus Universetshospital samt Aarhus Universitet. 

- Det er overraskende, at der er så mange, der har vedvarende symptomer, primært nedsat smags- og lugtesans, selv efter relativt milde Covid-19 forløb uden indlæggelse. Især eftersom deltagerne i udgangspunktet var en sund og rask population blandt de ansatte i Region Midtjylland, siger souschef og ph.d. Kent Jacob Nielsen, som er ansvarlig for forskningsprojektet ved universitetsklinikken Arbejdsmedicin i HE Vest.

- Den viden kan bruges til at pege på, at der kan være behov for behandlingstilbud for senfølger efter Covid-19, også til den gruppe, som ikke er hårdest ramt i første omgang, tilføjer souschef og ph.d. Kent Jacob Nielsen.

210 ansatte testet positive blev fulgt løbende

Forskerne har sammenlignet dag for dag symptomer i op til 90 dage hos 210 ansatte i Region Midtjylland, som var testet positive og 630 med en negativ test. Oplysningerne er indsamlet i løbet af foråret 2020.

Hver dag modtog deltagerne et link til et spørgeskema om de havde et af følgende symptomer inden for det sidste døgn: hoste, ondt i halsen, hovedpine, feber, muskelsmerter, åndenød og nedsat smags- og lugtesans.

Læs mere om resultaterne af undersøgelsen i pressemeddelelsen fra Aarhus Universitet på https://newsroom.au.dk

.