Michala Herskind Sejr har blandt andet testet følsomheden på en ny type hjerteudstyr. Foto: Mark Cowper Dyer.

Michala Herskind Sejr har blandt andet testet følsomheden på en ny type hjerteudstyr. Foto: Mark Cowper Dyer.

25.04.2019.

Mange patienter kan risikere at få en fejldiagnose på forkammerflimren i hjertet, hvis man bruger en ny type måleudstyr, som automatisk optager forstyrrelser i hjerterytmen. Det konkluderer læge og ph.d. Michala Herskind Sejr i sin ph.d.-afhandling ved Hjerteforskningsklinikken i Herning og Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Optagelser af 2-7 dages varighed med et EKG-apparat har gennem årtier været en fagligt anerkendt guldstandard til udredning for forkammerflimren i hjertet. Men i de senere år har EKG-apparatet fået konkurrence af en ekstern loop recorder (ELR).

I modsætning til EKG-apparatet så indeholder den eksterne loop recorder en lille computer, der selv analyserer hjerterytmen, og resultaterne kan derfor hurtigt omsættes til en endelig vurdering. Til gengæld så er den så følsom i optagelserne af hjerterytmen, at for hver patient, der bliver korrekt diagnosticeret med forkammerflimren, så bliver fem patienter fejldiagnosticeret med forkammerflimren sammenlignet med EKG-apparatet.

"Resultaterne viser, at denne type eksterne loop recorders optagelser ikke kan stå alene i den endelige vurdering. Den kan muligvis bruges til at udelukke forkammerflimren, men kan ikke bruges til at stille en diagnose, siger læge og ph.d. Michala Herskind Sejr, som har undersøgt, om loop recorderen egner sig som diagnostisk værktøj i forbindelse med sit ph.d.-projekt.

Hun fortsætter:

"Det er vigtigt, at det udstyr, der bliver brugt til at stille diagnosen også lever op til en fagligt anerkendt standard. Derfor vil det give god mening at få testet nyt måleudstyr, der kommer på markedet," siger Michala Herskind Sejr.

Baggrunden for ph.d.-projektet er, at millioner af personer på verdensplan, herunder tusindvis af danskere, hvert år får en blodprop i hjernen. Og risikoen for at få en ny blodprop er fem gange så stor, hvis man lider af forkammerflimren.

Blodfortyndende medicin har en veldokumenteret forebyggende effekt på en ny blodprop, men behandlingen er også forbundet med en øget risiko for blødning i hjernen. Derfor er det væsentligt, at man kan være sikker på, at patienterne bliver udredt og undersøgt med ordentligt apparatur.

Læs mere om resultatet bag forskningen.