Fra venstre ses: Repræsentant fra testafdelingen, sygeplejerske Ida Zerlang (Onkologisk Afdeling), sygeplejefaglig direktør Ida Götke (Hospitalsenheden Vest) og Ole Bjerg (repræsentant for Trygfondens regionale råd). Foto: Charlotte Feldbæk Ranneries / Kommunikation, Hospitalsenheden Vest.

10.01.2018

I starten af november blev den første pose til patientens medicin præsenteret på en af Onkologisk Afdelings patientstuer. Ved samme lejlighed modtog medicinposen knap 500.000 kr. i støtte fra TrygFonden til en brugertest i 2018

Siden 2015 har Hospitalsenheden Vest været i færd med at udvikle på ideen til en ny medicinpose i Danmark, der bl.a. skal sikre nem opbevaring og transport af patientens medicin og være med til at fremme gode medicinvaner.

I november 2017 så det første eksemplar dagens lys på en patientstue på Onkologisk Afdeling i Herning, som aktuelt skal være en af medicinposens testafdelinger.

På patientstuen var den nye medicinpose naturligt nok hovedperson og genstand for opmærksomheden, da den ved samme lejlighed modtog en donation på næsten 500.000 kroner fra TrygFonden til en kommende brugertest.

Repræsentant for TrygFondens regionale råd Ole Bjerg overrakte en check på donationen med ordene om, at projektet med medicinposen falder godt i tråd med TrygFondens tre fokusområder, sikkerhed, sundhed og tryghed.

"Det er et spændende projekt med fokus på tryghed for patienter og pårørende. I TrygFondens regionale råd er der således fuld enighed og opbakning til at støtte en kommende pilottest af medicinposen."

Sygeplejefaglig direktør Ida Götke takkede for støtten på hospitalets vegne og kaldte det glædeligt, at medicinposen snart vil blive testet af mange patienter og borgere.

"Takket være støtten kan der søsættes en større brugertest i hospitalets optageområde, bl.a. i samarbejde med flere vigtige samarbejdspartnere om patientens medicin. Formålet med medicinposen er at forbedre patientsikkerheden og fremme gode medicinvaner, og vi kommer uden tvivl til at høste mange gode erfaringer via tilbagemeldingerne fra patienterne og borgerne."

Ideer i Øst og Vest - løsningen blev lokal

Ideen til medicinposen har været vidt omkring.

I forbindelse med præsentationen af medicinposen kom historien om rejsen fra idé til færdig pose fra 2015 til 2017. Ideen har rejst frem og tilbage i Europa og Kina, og der har været arbejdet med prøver i plastik og pap og foldbare æsker til gavekort og smykker.

Medicinposen skal nemlig kunne bruges til opbevaring af patientens medicin derhjemme, og det kræver, at toppen kan foldes ned til en "kasse". Det skulle vise sig at være virksomheden Westpack, der kunne levere en anvendelig prototype, forklarede Christian Bjerrum – innovationskonsulent på Hospitalsenheden Vest.

Der har været bud fra firmaer i både Øst og Vest, men den prototype der passer bedst til kravene har vist sig at komme fra en lokal virksomhed i Holstebro, forklarede innovationskonsulent Christian Bjerrum.

Forventningen er, at når medicinposen skal testes i begyndelsen af 2018, så vil det i første omgang være i 20 cm x 25 cm i bredden og længden.

Eventuelle justeringer i størrelse, materiale osv. afhænger af, hvilke tilbagemeldinger der kommer fra patienter og borgere i forbindelse med afprøvningen.

Planen er, at medicinposerne bl.a. vil blive uddelt:

  • I samarbejde med udvalgte privatapoteker i Herning og Holstebro
  • Via selvbetjeningsstandere på Regionshospitalet Herning og Holstebro
  • På to testafdelinger: Onkologisk Afdeling i Herning og Medicinsk Afdeling / M2, Holstebro.